Hirdetés

Blogok

A villanyszerelés alapjai

Rejtett világítás

Mai világunkban a villany nélkülözhetetlennek bizonyul, hiszen akár otthonunkban, munkahelyünkön mindig szükséges valamely elektromos berendezés használata és nem utolsósorban a világítás is. Nagyon sokan találkoztak már olyan jellegű problémákkal, mint például amikor a konyhában egyszerre szeretnénk használni úgy a mikrohullámú sütőt, mint a kávéfőzőt. Viszont az áramkör már nem bírja a terhelést, ezért csak külön-külön lehet őket csak használni.

Villanyszerelési anyagok a lakásban – A lakáselosztó

Lakáselosztó szerelése

A lakások, családi házak villanyszerelésekor alkalmazott anyagok áttekintése előtt ejtsünk néhány szót a lakás elektromos hálózatáról.

Az áramszolgáltató felől érkező vezetéket a mérőig (villanyóráig) méretlen, innen a lakáselosztóig mért vezetéknek nevezzük. A lakáselosztótól az áramkörök csillagpontosan némi fa struktúrával kiegészítve kerülnek kiépítésre. A világítási, a dugalj, és egyéb áramkörök a lakáselosztótól indulnak. Egy-egy áramkör alapvetően három vezetékből áll, a fázis, a nulla, és a védővezetőből. A fázisvezetők kismegszakítókba, a nulla és a védővezetők a nulla és a földsínbe vannak bekötve.

Kezdjük az ismertetőt a lakáselosztóval.

A lakáselosztó lehet süllyesztett, és falon kívüli aszerint, hogy hová kerül elhelyezésre, mennyire véshető a falazat.

LakáselosztóAz elosztóban az első alkatrész a FI relé, vagy áramvédő kapcsoló (ennek az alkalmazása szabvány szerint kötelező). A FI relének fontos érintésvédelmi szerepe van. Ha az elektromos berendezéseink hibája miatt veszélyes feszültség kerül a burkolatokra, és egyéb fémrészekre, a relé lekapcsolja azokat az elektromos hálózatról. A FI relé fontosabb paraméterei az érzékenység (esetünkben ez maximum 30 milliamper), és a terhelhetőség (ez általában 25 ampernél kezdődik).

Energiatakarékos led világítás a lakásban.

Led izzók

Mivel világítsunk?

Már rég nem az a kérdés, hogy hagyományos izzóval, vagy energiatakarékossal világítsunk. A helyes kérdés az, hogy kompakt fénycsővel világítsunk, vagy led izzókkal. Igen a ledes technológia már ott tart, hogy teljesen alkalmas otthonunk megvilágítására.

Mennyibe kerül az energiatakarékosság?

Hajlamosak vagyunk rá, hogy a ledes világításra való áttérést elvessük az agyagi okokra való hivatkozással. Ezért a kiégett hagyományos izzókat továbbra is hagyományos izzóval pótoljuk, pedig ha alkalmanként vásárolunk egy-egy energiatakarékos fényforrást, a költségeket sem érezzük meg a családi költségvetésen annyira.

Mivel a ledes fényforrások meglehetősen hosszú élettartamúak, lassan minden lámpába energiatakarékos izzónk lesz. Igaz a megtérülés hosszútávon várható, de az a tudat, hogy a lehetőségeinkhez mérten mi is tettünk valamit a környezetünkért, nem mérhető forintban. A ledes izzók áráról szándékosan nem írunk, hiszen folyamatosan olcsóbbak lesznek.

Milyen led izzót válasszunk?