Hirdetés

Panelakások villanyszerelése

Panel villanyszerelés

A panellakások villamos hálózata

Azon panellakásoknál, ahol még az eredeti alumínium villamos vezetékek vannak, a mai megnövekedett villamos teljesítményigény hatására várhatóak a vezetékek, a vezetékkötések meghibásodása, elégése. Sajnos ezen, csak a villamos vezetékek teljes cseréje, a villamos hálózat felújítása segíthet.

Panel villanyszerelés

A villanyszerelési munkák elvégzésére a legjobb időzítés, ha a panel felújítás részeként kerítünk sort. Sajnos a panellakások beton falai nem könnyítik meg a helyzetünket. A villamos vezetékek falba történő süllyesztése nehezen, nagy munkával megoldható feladat. Ráadásul a betonfalakat sem vághatjuk, véshetjük kedvünkre, a statikai szempontok miatt.  A vezetékek kábelcsatornában történő elhelyezése pedig, komoly esztétikai problémákat vet fel. De akkor mi lehet a megoldás?

Panel villanyszerelés, ahogyan mi szoktuk

A kapcsolók, a dugaljak (konnektorok) vezetékeit függőlegesen a falba vésett védőcsövekbe helyezzük. A vezetékkötéseket a falba süllyesztett kötődobozokba alakítjuk ki. Ezek a dobozhelyek többnyire már megvannak a falakban. A kapcsolók, konnektorok szintén a falba süllyesztett szerelvénydobozokban kerülnek felszerelésre. Ezek a betonvágások, vésések nem veszélyeztetik az épület statikai szilárdságát.

Már csak a vízszintes vezetéknyomvonalak esztétikus kialakítását kell megoldanunk. Erre több technológiai megoldás létezik.

Villanyszerelés a panelbanEgyre gyakoribb a gipszkarton álmennyezetek alkalmazása a panelfelújítások alkalmával. Az álmennyezet alkalmas süllyesztett spot lámpák, és egyéb dekorációs világítások kialakítására. Ilyenkor a vezetékek nyomvonalai is az álmennyezet felett kerül kialakításra.

Egy másik lehetséges megoldás a beton aljzatban történő elvezetés. Ilyenkor hornyokat vágunk az aljzatban, és betonba süllyeszthető védőcsövet helyezünk el benne. Ezekben a védőcsövekben kerülnek elhelyezésre a szükséges elektromos vezetékek.

A leg elterjedtebb megoldás a vízszintes nyomvonalak kábelcsatornában történő kialakítása. A kábelcsatornák általában 40X16 méretűek, és a mennyezethez szorítva az oldalfalakra kerülnek rögzítésre. A kábelcsatornát díszléccel, stukkóval már könnyen eltakarhatjuk. Léteznek kifejezetten a kábelcsatorna eltakarására díszlécek is, de ezek alkalmazásához már nem szabad teljesen a mennyezethez szorítani a csatornát. A polisztirol díszlécek, stukkók alkalmasak rejtett világítások kialakítására, a függönykarnisok takarására is.

Kérjen ajánlatot tőlünk a panellakásának villanyszerelésére!