Hirdetés

A villanyszerelés alapjai

Rejtett világítás

Mai világunkban a villany nélkülözhetetlennek bizonyul, hiszen akár otthonunkban, munkahelyünkön mindig szükséges valamely elektromos berendezés használata és nem utolsósorban a világítás is. Nagyon sokan találkoztak már olyan jellegű problémákkal, mint például amikor a konyhában egyszerre szeretnénk használni úgy a mikrohullámú sütőt, mint a kávéfőzőt. Viszont az áramkör már nem bírja a terhelést, ezért csak külön-külön lehet őket csak használni.

Ez igencsak kellemetlennek bizonyul akár egy-egy zsúfolt reggelen, amikor az egész család apraja nagyja készülődik iskolába vagy dolgozni. Az ilyen és ehhez hasonló problémák igen gyakoriak minden háztartásnál. Ezért is érdemes odafigyelni villanyvezetékeink állapotára otthonunkban, hogy megfelelően bírják-e a terhelést, és ha esetlegesen valamilyen hibát észlelünk, azonnal szakember segítségét kérjük. Ne feledjük fontos, hogy a villany nem gyerekjáték! Nagyon fontos körültekintően nagyobb figyelmet szentelni villanyvezetékeink megfelelő állapotára, nemcsak akkor, amikor már megtörtént a baj, hiszen az elektromosság akár halálos balesetet is okozhat. Egy jó villanyszerelő tisztában van úgy a villanyszerelés alapjaival, mint bármilyen bonyolult villanyszerelési problémával a lakásban, egyszerűen és gyorsan segít elhárítani a problémát. Mivel az elektromos hálózat kialakításánál és karbantartásánál egy jó villanyszerelőnek tudnia kell az elektromos terhelés összességét az adott áramkörökre, hiszen a megfelelően elosztott áramkörök, csak a terhelések teljes tudatában lehetségesek.

Folyamatos bővítéseknél és a régi lakások villanyszerelésénél nem mindig lett megfelelően kivitelezve és a vezeték vagy az adott biztosíték nem bírta a terhelést. Mai elektromos berendezéseink nem kedvelik a feszültség ingadozást és hamarabb tönkremehetnek, ezért érdemes főleg lakásfelújításnál a villanyszerelőnek új vezetékhálózatot kiépíteni. Különböző épületek villanyszerelésénél első lépésre meg lehet tervezni melyik áramkörön milyen fogyasztót kívánunk elhelyezni. Ezeknek az adatoknak a tudatában kell a megfelelő keresztméretű vezetéket kiválasztani, biztosítékot illetve védelmet kialakítani. A panellakás villanyszerelése sem egyszerű feladat, mely akár egy hétig is eltarthat a lakás m2-től függően, hiszen itt a vasbeton falak és mennyezet miatt a villanyszerelő kezdheti szinte mindenhol a felújítást. Itt célszerűnek bizonyul a közlekedők feletti részt áll menyezettel ellátni, mögötte futhatnak a vezetékek és akár rejtett spotlámpákat is elhelyezhetünk itt spórolásként.

A gyengeáramú vezetékeket is el lehet vezetni, mint a Tv, telefon, internet és csak a szobákban kell bemarni a falba. Mivel az előszoba felé nő a vezeték ezért itt szükséges nagyon széles hornyot vágni, melyet követően berendezéseink nyugodtan használhatóvá válnak, és nem okoz majd gondot a túlterhelt hálózat miatti hibajelenség. Legyen az családi házban vagy akár panelben felmerülő elektromos probléma, csak egy szakképzett, tapasztalt és okos villanyszerelő tudja megoldani. Felméri a problémát, biztonságot teremtve otthonában hárítja el a hibát. Egy jó villanyszerelő a villanyszerelés alapjaival és háta mögött lévő sokéves tapasztalattal segít kiküszöbölni azokat a kellemetlen helyzeteket, amelyek egy-egy vezeték elégésénél, áramingadozásnál vagy az áramkör magas terhelésénél létrejöhetnek. Nagyon fontosak ezek az alapok, hiszen ismerve őket nemcsak kiváló munkát végezhet a villanyszerelő, hanem ez által mi is biztonságban érezhetjük magunkat saját környezetünkben.