Hirdetés

Villanyszerelési anyagok a lakásban – A lakáselosztó

Lakáselosztó szerelése

A lakások, családi házak villanyszerelésekor alkalmazott anyagok áttekintése előtt ejtsünk néhány szót a lakás elektromos hálózatáról.

Az áramszolgáltató felől érkező vezetéket a mérőig (villanyóráig) méretlen, innen a lakáselosztóig mért vezetéknek nevezzük. A lakáselosztótól az áramkörök csillagpontosan némi fa struktúrával kiegészítve kerülnek kiépítésre. A világítási, a dugalj, és egyéb áramkörök a lakáselosztótól indulnak. Egy-egy áramkör alapvetően három vezetékből áll, a fázis, a nulla, és a védővezetőből. A fázisvezetők kismegszakítókba, a nulla és a védővezetők a nulla és a földsínbe vannak bekötve.

Kezdjük az ismertetőt a lakáselosztóval.

A lakáselosztó lehet süllyesztett, és falon kívüli aszerint, hogy hová kerül elhelyezésre, mennyire véshető a falazat.

LakáselosztóAz elosztóban az első alkatrész a FI relé, vagy áramvédő kapcsoló (ennek az alkalmazása szabvány szerint kötelező). A FI relének fontos érintésvédelmi szerepe van. Ha az elektromos berendezéseink hibája miatt veszélyes feszültség kerül a burkolatokra, és egyéb fémrészekre, a relé lekapcsolja azokat az elektromos hálózatról. A FI relé fontosabb paraméterei az érzékenység (esetünkben ez maximum 30 milliamper), és a terhelhetőség (ez általában 25 ampernél kezdődik).

A következő alkatrészek a kismegszakítók. A kismegszakítók, mint úgynevezett túláram védelmi eszközök felelősek az áramkörök túlterhelésének, a vezetékek túlmelegedésének megakadályozásáért. A kismegszakítónak képesnek kell lennie a nagyobb zárlati áramok megszakítására is. Egy lakáselosztóban a leggyakoribbak a 10 és a 16 amperig terhelhető megszakítók. Az előbbiekkel a világítási áramkörök, az utóbbiakkal a dugalj (konnektor) áramkörök vezetékeit védjük.

A fentieken kívül alkalmanként elhelyezünk egyéb alkatrészeket is a lakáselosztóban. Ilyenek a moduláris csengő, csengőtranszformátor, vagy a különböző időrelék, és mágneskapcsolók. Egyre gyakoribb a különböző üzletek mintájára kialakított „nappali főkapcsolók”, amelyek távollétünk idejére áramtalanítanak bizonyos áramköröket, elzárják a vízhálózatot.

Ha bármilyen kérdése van a cikkel kapcsolatban, vagy annak hatására, állunk rendelkezésére.